Monthly Archives: September 2006

Skeptik

                                   “Never trust anybody 100%”

Itulah kata-kata yang pernah diungkapkan oleh mantan awekku sewaktu kami berdating beberapa kurun yang lalu.

“Walaupun aku R?”

“Walaupun kau.”

Ketika itu aku kecil hati dan marah pada dia. Kenapa pulak dia tak mahu percaya pada aku sedangkan aku ni pakwe yang tulus ikhlas menyayangi dia? Aku fikir. Waktu itu.

Tapi perjalanan detik waktu membawa bersama kematangan dalam diri, bibit demi bibit. Lama selepas itu barulah aku sedar, kata-katanya itu memang benar. Orang kata kalau couple atau pasangan itu sebaya, selalunya yg perempuan itu akan lebih matang. Betullah tu.

Apa perasaan yg akan dirasa bila kau amanahkan seseorang dengan rahsia atau masalah kau kerana kau percaya padanya dengan harapan agar dia tidak menceritakannya pada orang lain tapi rupa-rupanya dia mengkhianati amanah itu. Aku pernah merasainya. Sakit hati, kecewa, malu, tertekan. Semuanya aku alami. Harapkan pagar, pagar tak boleh harap.

Dunia terlalu cepat berubah dan kita sebagai manusia pun begitu. Orang yang bersahabat baik dan sangat akrab hari ini mungkin akan menjadi seteru ketat esok. Pasangan yang berkahwin hari ini belum tentu esok lusa akan bersama lagi. Anak murid yang taat setia sekarang ini barangkali akan durhaka kemudian nanti. Semua ini siapa yang tahu? Hanya Dia…..

Lalu aku pun mengambil pendekatan berjaga-jaga. Perkara-perkara berat dan sulit yang aku rancang dan fikirkan jarang aku ceritakan pada orang lain kecuali apabila perlu dan pada yang patut tahu. Perasaan dan masalah aku juga begitu. Lantas ada sahabat yang melabel aku sebagai ‘misterius’ kerana sikapku. Biarkan. Aku suka dianggap begitu. Hidup ini bagaikan permainan catur, kalau orang dah tahu apa langkah kau, lebih tinggilah kebarangkalian untuk kau kalah.

Dan banyak kali juga, aku mendengar ayat2 sebegini,

“Eh, kau tau sebenarnya si Z tu dah kahwin senyap2.”

“Y dan X tu couple dah teruk woo..Bukan setakat pegang tangan je, pegang ….”

“Kau tau W tu memang malas kerja. Tengoklah, hari ni tak masuk. Dah 2 minggu asyik mengular je.”

Berapa ramai antara kita yang apabila mendengar satu cerita yang belum sahih, menyiasatnya dahulu sebelum membuat keputusan mengiya atau menidakkan? Dan berapa ramai pula yang lekas-lekas nak percaya tanpa usul periksa?

Sebab itu aku skeptik apabila mendengar cerita dan berita yg kabur sumbernya. Aku skeptik apabila mendengar manusia pernah mendarat di bulan. Aku skeptik apabila orang kata kalau kau tak forwardkan email ini kau akan ditimpa malapetaka dalm 2-3 hari. Aku skeptik apabila orang berkempen jualan langsung, yang kalau aku menyertainya boleh mendapat keuntungan beribu-raban ringgit. Aku skeptik apabila harga tol naik disebabkan kos pengangkutan semasa yang turut naik sama. Aku skeptik apabila gula habis. Aku skeptik apabila Datuk K berkata Siti bukan punca perceraiannya.

Berikanlah bukti untuk aku percaya.

Advertisements

7 Comments

Filed under Apa-Apa Aje, Emotions

My Brother in Heaven

I have a brother in heaven.

He died inside my mother’s womb due to some pregnancy complication this month, 29 years ago. Just a few days before he was scheduled to be born.

Whenever mum tells her children about our abang long, we cannot help but notice the sad emotion that encompasses her. My mother is a strong woman and she accepted that it was God’s will obediently. But I know deep inside that if there was anything she could do to save him, she would have, even at the price of her own life.

I went through my life being the eldest son, carrying the responsibilities and hope of my parents. But even then, my family still called me angah, in rememberance of my along; eventhough he was never born. I try to be a good example to my smaller siblings, though I stutter and stumble a lot along the way. Somehow, I felt as if I am not meant to be the eldest. And I cannot help but wonder, how would my life be if I had an elder brother? I imagined him being somebody I can turn to. Someone I can ask for advice. Someone who can guide me when my life’s choices goes astray.

My sister once dreamt of him.

“Muka dan bentuk badan along memang sama macam angah”, my sister said. “Cuma dia rendah dan berisi sikit.”

Maybe it’s just a dream. But I wonder.

And whenever I think about him I am neither worried nor sad , because I know he is happy up there.

1 Comment

Filed under Emotions