Monthly Archives: March 2005

Sepet

A Movie Worth Seeing

Image hosted by Photobucket.com

Cute plak aku tengok diorang ni…

Orked:

So, what’s the name of the Malay girl u met in school?

Ah Loong:

Don’t know. I was too young and too shy to ask.

Orked:

So, I’m just a substitute la ni?

Ah Loong:

No lah, its ‘yen fen’.

Orked:

Huh?

Ah Loong:

It’s a Mandarin word for destiny. The girl was destiny’s way

to prepare me for Orked.

The main reason of me staying back during this holiday is to finish my final year project. Two weeks passed, and after doing some rough calculations, I figured I spent 2% of it on my project. The rest goes to sleeping, eating, sleeping again, chit-chat on virtually worthless issues and watching CD’s. Pathetic! But wutta heck, still got 3 months of holiday. Still got time to waste. Ha..ha. I just hope this statement will not come back and bite me.

I finally got the chance to watch ‘Sepet’, a movie by Yasmin Ahmad which won le Grand Prix du Jury awards in France. I know.. I know, probably it’s old news because the movie has been out for quite some time, but hey, it’s not that bad. Watched it around midnight yesterday. Got up this morning and watched it for the second time. My thots? Loved it. Unique and creative, no doubt. My knowledge of Malay movies is limited, but I think in terms of originality, it’s authentic. No ‘copycat’ing of scenes and dialogues from other movies already a blockbuster in the market. No Erra Fazira, Yusry KRU or Rosyam Nor. No Prof Madya Razak (Not that I hate or disrespect them mind you). And daring to be different. As for me, being original is what’s important. That is what I respect and admire. In the end, you will always be who you are, not someone else that you want to be.

I surfed the net and surprisingly found Madam Yasmin’s blog. Maybe I’m the only one feeling weird, but it amazes me that a 47 year old renowned and very busy director blogs. Gives me all the more reason to blog too.

The theme of the movie, she said is that you don’t have to understand people to love them. You like who you like, and you shouldn’t have to justify your feelings to anyone else. She also said, and I quote, “First love always fascinated me because it happens to you at a time when you have not yet learned to lie to yourself. With first love,you accept the other person for everything that they are, warts and all.I believe that our first love is the truest love of all.”

Madam Yasmin, I believe it’s very true too.

To visit Madam Yasmin’s blog,click here .

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Am I?

Am I?

You scored as Healer. You have the healing touch, from scratches
to illness you repel all!

Healer

100%

Premonition

100%

Light Controller

88%

Shapeshifter

75%

Animal Communication

75%

Super Speed

75%

Phase Shift

63%

Telepath

63%

Telekenesis

50%

Force Field

50%

Illusionist

50%

Pyrokinesis

38%

Teleportation

38%

Super Strength

38%

What is your power based on your personality?
created with QuizFarm.com

Ha..ha..Took this quiz yesterday. Got some truth la I think.

Leave a comment

Filed under Uncategorized

My Koleq Life

My Alma Mater

Image hosted by Photobucket.com
Big School

Image hosted by Photobucket.com
Masa Form 1 (pakai short tu pegi sekolah!)

Image hosted by Photobucket.com
Masa Form 5

This 26th March, my beloved school will be holding the Grand Centenary Celebration Day, commemorating the 100th year of its establishment. Coincidentally, my batch is also celebrating our 10th anniversary after finishing Form 5. It has been a lifelong tradition for each of the thoroughbreds to have a reunion after 10 years back at Kuala Kangsar, where we spent 5 years of our teenage life as a budak ‘koleq’. My batch is going back this year. The question is, am I?

10 years…just by saying those words might seem like it’s a long time, but having passed it and looking back i wonder how time passes me by without me noticing it. 10 years…and a lot of the memories is still fresh in my mind. The times I spent, the friends I had, the raggings I endured, the school rules that I broke just for the sake of breaking it, the happy moments, the not-so-happy moments, the dull moments, the downright pathetic moments, the feeling-like-a-loser moments, the unforgettable moments, the moments that later defined my life until now…all of it now turns into one big slideshow in my mind, flashing up in my head now and then.

Given enough space and time I can brag constantly about my school and its greatness, in which of course many will detest. Not that I mind objections, but I rather think that it’s inappropriate. Naturally, every person will say that their school is the greater one because of the reason so and so, thus I believe it’s best to leave the perceptions to ourselves. I’d rather tell about the memories I had, especially those in which you and I can learn from. One of them goes like this…

Once when I was in Form 5, I was cordially invited to ‘fly’ to me and my friends hangout located about half a kilometre outside the school compound. I’ve ‘flown’ there a number of times before…but this time it was different. The challenge was to ‘fly’ in broad daylight during afternoon prep hours. To make it more challenging, in order to reach the meeting point, I had to follow the main road passing through my school. No hiding around the bushes or following the ‘jalan denai’ tracks. If I get caught, I’d have zero chance of escaping, detention class will be a certainty, public canning a possibility. But the temptation is hard to resist. The excitement is real. Plus my friend’s word were so convincing, i couldn’t say no.

So here was the strategy. My friend will go first, passing thru the school gates and walking casually as if he’s supposed to be outside. If he gets caught, then I will be saved and he would bear the consequences himself. If everything goes well, exactly 5 minutes after, I shall follow suit. At first, the strategy went as planned. All I had to do was reach the oak tree and after that I would be well camouflaged. But that was not to be. My friend succeeded but I did not. As soon as I saw him went passed the tree, came a familiar face riding a motorbike from my opposite direction. It was my warden; Cikgu Fairuz a.k.a Pai-Lang, one of the most notorious and brutal warden that graced college’s soil during my time. He saw me spot on.

I was in panic. I had to think of something. A logical explanation. A permissible excuse. Otherwise, there might be a ‘pelempang’ stuck on my face before anything else. An idea struck my mind and without hesitation I instantly gripped my stomach as if in pain.

It was at first thought, a brilliant idea. Coincidentally the road I’m taking is also the road to the hospital. And coincidentally also it was a Thursday, the day of the week when the matron (school nurse) will take all the sick students to the hospital. They already left by 2.30 p.m. The time then was 3.15 p.m. My reason would be I had a sudden stomach ache and since the matron ‘left’ me and I couldn’t withstand the pain, I had to go by foot.

My beloved Mr. Pai-Lang was riding with his wife at the backseat. He immediately slowed down when he saw me and stopped by the roadside.

P-L: Kenapa ni?
Me : Sakit perut cikgu. Nak pegi hospital.
P-L: Kenapa tak ikut matron tadi?
Me : Tak sempat cikgu.

(Pause)
P-L: Takpe, biar saya hantar awak. (Turned to his wife) Awak turun dulu, abang anta budak ni kejap, nanti abang amik awak balik.

So he brought me to the hospital. I was happy at first, thinking he would leave me at the hospital and I know I can survive pretty well if I’m left there all alone. But no. For some unknown reason, he decided to stay and wait until I registered and went to the doctor’s room. He even accompanied me himself. I had no choice but to lie all the way.

Doctor: “Adik sakit apa?”
Me : (…what else is the answer?)
Doctor: “Sakit kat belah mana?
Me : (Lemme think, appendics is on the right, gastric on the left..) Tengah2 Dr.

Doctor: Ok, baring (finger pointing on bed)
Then he ketuk2 my perut..
Doctor: Ok dik, ni ubat adik amik kat farmasi, tp sblm tu adik kena injection dulu kat wad bedah.

@#$%! I cursed myself. So much for my ‘brilliant’ idea. As I opened the door, I secretly prayed that Pai-Lang would be gone already. How can God answer the prayer of a liar like me? He was there, in front of the doctor’s room, waiting for me just like a caring father would. So, cutting my long story short, I got stabbed with the injection needle, in the BUTT!

Up until this day, I ‘ll still smile whenever I think of it. Deep inside, I feel grateful to have a teacher like him, a hardcase on the outside but caring on the inside. Or maybe he knew I was trying to fool him and he just decided to play along…who knows? (The thought of it makes me grin wider). But to Pai-Lang, wherever u are, thank u. Semoga Allah merahmatiMu. I got my lesson. And lessons for those of you out there,

1. DON’T LIE!!! You never know when it can come stab you at the butt..err..i mean back.
2. If you desperately need to lie, PLAN your lies carefully. Planning is everything!!!

ONCE A COLLEGIAN, ALWAYS A COLLEGIAN. HAPPY ANNIVERSARY MCKK.

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Blogku Bertukar Wajah

Blogku Bertukar Wajah

Haa…inilah dia hasil aku menstadikan diri bab buat blog ni pagi tadi. Skins aku dah bertukar rekabentuk. Skins ni aku tak wat sendiri, so I won’t take any credit for it. Kudos to Steph for the original design of this skin. Design asal dia gambar rama2, cuma aku tukar dgn gambar sendiri. Editing dan superimposing dijalankan menggunakan software ArcSoft PhotoStudio. Ribuan terima kasih kepada Boboi yang sudi meminjamkan digital kameranya dan juga rumetku Dhin yang sudi meluangkan masa melayan idea gila aku seterusnya membolehkan gambo tsb dihasilkan.

Final xm dah melabuhkan tirainya dua hari lepas. Alhamdulillah, ok sumenye. Harap2 bila rasa ok tu mmg ok betullah. Kkwn ajak main bowling smlm, sajer, nk release tension. Tapi aku dah takde duit so tak jadiklah pegi. Dah pegi Times Square ari tu pun dah best giler dah. Masih terasa sampai ke hari ini. So, tak kisahlah. Lepak kat umah jer. Ada gaklah yg kuar melepak di sana-sini. Contohnya cam kengkawan aku bertiga kat bawah ni. Melepak di Pusat Permainan Wonderland, Mahkota Parade. Best plak aku tengok gambo diorang ni. Nampak ceria. Sajer jer aku insertkan dlm blog aku untuk menambahceriakan lagi suasana. Diorang ni pun best dibuat kawan. Simple, sempoi, tak banyak songeh dan sweet. Hahaha…
Image hosted by Photobucket.com

3 Dara Pingitan

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Memikirkan Yang Ntah Apa-Apa

Memikirkan Yang Ntah Apa-Apa

Exam tinggal 1 paper lagi. Perlindungan Sistem Kuasa. Bagaimana sistem kuasa dilindungi. Apakah yang digunakan untuk melindungi sistem kuasa. Siapakah yang mencipta sistem perlindungan kuasa ini. Ini dan banyak lagi harus mampu ku jawab menjelang Khamis pagi ni.Last paper. Buat semua rakan-rakan seperjuangan, berusahalah bersungguh2 ye!

Rumet aku tido awal malam ni. Kesian dia, penat agaknya. Kalau dia bangun nnt insyaAllah stay up sampai pagi tu. Bagus jugak, boleh la kejutkan aku Subuh sebab semenjak dua menjak ni, persamaan solat Subuh aku tu kalau dikamirkan terhadap masa menggunakan kaedah gubahan gabungan Simpson 1/3 dan 3/8, akan menghasilkan peratus ralat relatif yang menyimpang jauh dari nilai sebenar. Bukan leh salah kan org lain, kenalah cermin balik diri sendiri.

Nak makan apa malam ni? IndoMie perisa asli yang kubeli baru-baru ni masih berbaki tiga bungkus lagi. Keenakannya tambah terasa di waktu-waktu begini, tatkala not-not yang menghiasi wallet cuma berwarna biru dan hijau, di samping beberapa keping timah yang dikorek dari tabung Pringles aku yang semakin berkurang jisim dan isipadunya. Nescafe 3 in 1 aku pun masih ada beberapa paket lagi, dibeli waktu aku masih berharta dulu. Kena bajet la skrg ni. Cuti ada 3 bulan 3 minggu lepas ni. Ingat nak cari duit poket gak, tapi taktau la ada peluang ke tak. Nak setel PSM lagi, MUET lagi, yang sudah tentunya memerlukan ongkos. NaBiLa pun aku kena jaga. Makan minum dia sume sapa lagi nak tanggung kalau bukan aku. Takpe, aku tak kisah, dia pun dah banyak berkorban untuk aku. Ke sana ke mari, ke mana aku pergi dialah yang menemani.

Aku taktau nak end camana jadi biarlah aku selitkan something untuk kita fikirkan bersama,

“Jika kamu mengagumi seseorang kerana kecantikan atau ketampanannya, maka apa yang kamu kagumi itu tidaklah lebih daripada kulit dan daging yang akan kecut dan layu dimamah usia.”

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Sehari Di Times Square

Ahad lepas aku melepakkan diri di Times Square dengan member aku. Satu pengalaman yang menarik dan baru buat aku. Bertolak dari Melaka kul 9.30 pagi, sampai kat Pudu, naik pulak LRT ke stesen Hang Tuah. Dari situ plak, boleh pilih samada nak naik monorail atau nak jalan kaki je.
Memang happening tempat ni. Selain dari benda2 lain yang biasanya ada pada kbnykn shopping complex, ada 2 facility yang unik kat cni. Satu ialah panggung wayang 3D Imax, yang terbesar di Asia Tenggara dan satu lagi ialah indoor theme park; lebih kurang cam kat Genting Highlands Resort Theme Park tapi dalam bangunan tu jugak. Dapat anugerah Malaysia Book of Records sbg indoor theme park terbesar kt Msia dgn keluasan 380,000 kaki persegi, dari tingkat 5 sampai tingkat 8.
First aku masuk wayang Imax, tengok cite T-Rex: Back To The Cretaceous. First time tgk wayang 3D, aku dibekalkan dgn spek yg besar giler. Cam nk gi skuba pny goggle. Tapi dia pny view, fuh marvellous!!! Macam ko betul2 berada kt dlm movie tu. Bila daun dari pokok berguguran ke tanah, terasa cam ko bleh capai je dgn tangan. Pastu ada satu scene ada org tgh gerudi batu, serpihan dia nampak cam terpelanting ke muka aku, aku siap mengelak lagi. Nasib baik brader kt sblh tu tak gelakkan aku. So, klau ade peluang, aku rekemen la korang pegi. Ia satu pengalaman orang yang pegi je tau rasanya. Harga tiket RM 15 – RM20 seorang, bergantung kpd citer apa yg korang tengok.
Pastu, aku gi plak theme park dia. Bayaran masuk sorang RM25. Dia bagi ko satu tag, lekat kt pergelangan tangan, then ko bleh main sume game kt situ brapa kali pn yg ko nak. Mainlah kot sukati nko. Tapi hati mau kering la. Sebab mmg kecut perut kalau main games kt cni.

Berikut adalah antara games yang ada, disusun mengikut tahap ketakutan (gambar ada kt bawah):

  1. Space Attack; Game yang paling mengecut perutkan dan membuatkan aku rasa cam nak hilang nyawa. Dia hayun kte cam pendulum, 360°. Bayangkan ko dlm keadaan terbalik (kaki ke atas kepala ke bawah) 3 tingkat dari lantai. Dia bleh pause plak dlm keadaan tu. Mmg cuak wooo..Turun turun tu, menggigil tangan aku.
  2. Supersonic Odyssey; Rollercoaster sbnrnye. Ni lagi satu nk buat aku hilang nyawa. Aku dahlah gayat. Tapi ada org penah cakap kat aku, benda yg kte paling takut, itulah yg kte kne cuba. Baru kte tau kemampuan kte yg sebenar.
  3. DNA Mixer; Satu lagi game yg buat kte tunggang terbalik. Tapi yang ni dah tak takut sgt. Tulah faedahnya klau kte wat yg paling menakutkan dulu.
  4. Ooort’s Express; Yg ni wat kte kecut perut tapi xwat kte gayat. Yg ni kira family ride la. Aku pn xreti nk xplain caner.
  5. Dizzy Izzy; Yg ni dia bawak kte bergerak dalam satu bulatan pada halaju cahaya. Mmg sakit tengkuk naik benda ni. Ada amoi tu siap muntah lg naik benda ni. Kalau dia naik Space Attack aku tak tau aa, silap2 mau kembali ke Rahmatullah tu.
  6. Spinning Orbit; Yg ni xde apa aa..dia bawak kte berpusing 360° sambil menikmati pemandangan dr tingkat 8 ke bawah. Gayat sket jer aa.

    Tulah alkisahnya. Sehari di Times Square KL. Kul 9.30 mlm aku pn bertolak balik. Sampai kat Melaka kul 11.30 mlm. Cukuplah aku buat keje lagha setakat ni. Skrg kena concentrate utk final. Lepas exam nanti barulah sambung nk buat keje2 giler ni lagi.

    the sweetest thing
    The Sweetest Thing

    Leave a comment

    Filed under Uncategorized

    Strriiikkkke Lagi!!!!!

    Rupa-rupanya kejohanan intra 4BEKP1 yang dijalankan dua hari lepas telah mendapat respon yang di luar dugaan. Kebanyakan peserta kejohanan pertama terus mempunyai semangat berkobar-kobar untuk mempertingkatkan ski bowling masing-masing. Maka, dengan penuh sifat rakus dan tergopoh-gapahnya, kejohanan kedua telah diadakan kurang 48 jam dari tempoh kejohanan pertama. Pertandingan kali ini melibatkan 18 orang peserta, termasuk wakil daripada rumah-rumah sewa Jln TU23; antaranya bebudak umah Yuri. Berikut adalah keputusan rasmi kejohanan:
    Ranking Nama Pusingan
    (Jatuhan Pin)
    Jumlah
    Jatuhan Pin
    1 Epul 124 135 259
    2 Ky 134 125 259
    3 Dan 122 134 256
    4 Mike 121 129 250
    5 Nique 116 109 225
    6 Aida 109 109 218
    7 Prof 103 111 214
    8 Fadir 85 124 209
    9 Yope 99 109 208
    10 Yuri 103 89 192
    11 Z 97 86 183
    12 Tok 94 88 182
    13 Jamal 76 91 167
    14 DinSabah 67 91 158
    15 Intan 67 87 154
    16 Boboy 66 84 150
    17 Bebe 80 67 147
    18 DinKlate 81 65 146
    Key Events:
    1. Epul dikira juara berdasarkan jatuhan pin tertinggi iaitu 135 pin pd pusingan ke2.
    2. Aida adalah Juara Kategori Wanita. Tempat kedua dan ketiga takde sebab yg main pun tiga org je.
    3. Fadir adalah peserta tunggal yang berjaya mencatat ‘Turkey’ (3 strikes in a row).

    Tahniah diucapkan pada semua. Semoga dengan kejohanan seumpama ini akan mengeratkan silaturrahim antara kita di samping dapat mencungkil bakat baru yang dapat menggantikan pemain seperti Kenny Ang dan Shalin Zulkifli. MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA. EXAM MINGGU DEPAN JANGAN BUAT DERQ AJE YE!!!

    Leave a comment

    Filed under Uncategorized