Monthly Archives: May 2005

TMNet Streamyx Dengki

TMNet Streamyx dengki. Diorang tak nak bagi aku updet blog.

Ni pun tumpang pc umah member lain. Tak elok ler nk pkai lelama. Dia pn nk pakai gak.

Drpd Ahad, pc umah aku xdpt access internet. Modem takde problem. LAN works fine. Called TM, they say they’ll look into the matter. Aisey, aku baru tak bayar sebulan bil streamyx. Takkan dah kena potong kot :p

Will work something out. Meanwhile, tpaksalah masuk gua pergi bertapa (meminjam istilah Nana) dulu.

“Ini bukan cobaan, ini betul-betul!!!”

“Cobaaaan!!!”

….update : 5.30 p.m.

My internet line is alive and kicking.

Sorry TMNet Streamyx. I was wrong. I was being too rash. I was jumping to conclusions.

Within 24 hours after the phone call complaint made by my housemate, they made 2 phone calls to us to ge a better understanding of the problem. A TM technician then came by to the house and did the necessary repairs. Even threw us a free splitter that was damaged during a storm earlier this month.

I’m impressed. Congrats TMNet for being efficient enuff. Tak jadilah nampaknya nk bertapa.

Leave a comment

Filed under Uncategorized

The Interview Game

Found this interesting game at AidaLadidah’s blog, got interested and decided to join the club. So here are the 5 questions as posed to me by her and my answers:

1. Relate a memorable event from your past (tak kisah la kalah main bola ke, your birthday or whatsoever) and a song that reminds you of that event.

Seasons In The Sun by Westlife. It reminded me of the day, six years ago, when I finally managed to say the ‘three words’ (dengan penuh susah-payah dan terkial-kialnya) to the girl I’ve been admiring and loving for so long. Today it’s just a distant memory, but it still reminds me that when you really want something, you’ve got to go for it.

2.If you could be a girl for a day, would you rather be Siti Nurhaliza or Paris Hilton? Why?

The first question that enters my mind is, WHY WOULD I EVER WANT TO BE A GIRL?! I’m proud of being a man, having what i have (wink..wink) and have no intention on giving it up even for a day. (P/S: To girls reading this, please note, I’m not implying that being a girl is a bad thing in any aspect whatsoever) But then, as the context of the question goes, if i really really HAVE TO BE a girl for a day, my choice would be Siti. Though I’m not an ardent fan of hers anymore, meaning in my younger years I was a darn kipas-susah-mati punye admirer (so kick me :-p), i feel that she has blossomed into a tremendously talented artist, with outrageous fame and wealth and over 100 awards notched under her name and despite all that still maintains a humble attitude and wears relatively decent wardrobes. Nice sopan girls are the ‘in’ thing for me. And also, I wouldn’t like the idea of my sexual activities being circulated to the whole wide world for everyone to see. It would kill my self-esteem, my dignity and probably I’d die of shame before the day is over.

3. You are madly in love with a girl who’s in a relationship with another man. The girl however wants to have a no-strings-attached affair with you. What would you do?

This is a big no-no for me. Can’t think of myself doing it. I mean, why would I want to give my love to someone who doesn’t want to appreciate it? Sure, she’d hang out with me if she fights with his bf, and I’d be temporarily thrilled and excited having her by my side but then eventually i’d realise that this is all a mirage, something that is not real. The reality is she will leave me and I will end up being more miserable than ever. And what would her bf feel if he finds out about me? He’d murder me. I’d find someone who can love or at least accept me for who i am, vice versa and take my chances from there.

4. You are offered RM 1 million on the condition that you drop out of university and never pursue higher education ever again. Will you take it?

Whoaa…tempting. I can do so much with that kinda money. Buy a home, buy a nice car, get married, maybe invest so the money will grow… but I don’t think so. I’ve never owned that much money and since I didn’t earn it the hard way, I just might become like those lottery winners who turn into instant millionaires but in a few years time end up being broke and surrounded by debts. I wouldn’t know how to spend wisely. I’d rather think of myself having more purpose to life. I imagine myself graduating and in due time become a lecturer. I imagine seeing myself teaching others. The thought of helping others become better persons rewards the soul more than all the money in the world. Or else, I might finish my degree, work hard, climb the corporate ladder tirelessly and eventually earn a million dollars anyway, the difference is, I’d know how to spend it.

5. You are on board a sinking ship with 5 other passengers: a tok imam, a pregnant woman, a mak nyah, an old man and your girlfriend. The lifeboat can only take 5 persons. Who would you choose to leave behind?

Assuming there’s no drama behind each character, it would be the mak nyah definitely. Even the sight of them makes goosebumps appear on my skin and also makes me feel “Eeeeeeuuuwwwww” all inside. But in retrospect, thinking outside the box, i’d throw out the imam if he’s the imam that committed adultery so widely publicised by the media years ago or if the ‘tok’ imam is Ami*na Wa*dud, i’d throw out the pregnant woman if she’s Brit*ney Spea*rs, i’d throw out the old man if he’s Geor*ge Bus*h, and i’d throw out my girlfriend if i found out she has a no-strings-attached affair with another guy. So there u have it.

If you would like to participate in the Interview Game, the rules are as follows:

The Official Interview Game Rules (copied to be passed on)
  1. If you want to participate, leave a comment below saying “interview me.”
  2. I will respond by asking you five questions – each person’s will be different.
  3. You will update your journal/blog with the answers to the questions.
  4. You will include this explanation and an offer to interview others in the same post.
  5. When others comment asking to be interviewed, you will ask them five questions.

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Aku Yang Tak Nak Demam

20.05.2005. Lawa tarikh ni ek? Tarikh yang cantik untuk melakukan apa-apa yang ingin dijadikan kenangan, kalau ada la apa-apa yang ingin dilakukan. Tapi bila pikir-pikir balik, kelawaan tarikh tu tak penting sebenarnya kan? Hari yang istimewa bagi kita akan tetap kita anggap menarik walaupun kombinasi nombornya tak lawa pun. Aku target by 20.07.2007 aku akan mempunyai aset yang cukup untuk perkahwinan aku. Ok tak? Ada calon ke tak itu belakang kira la beb, janji aset kena prepare dulu. Tu pun kena la carik calon yang sederhana serba-serbi, dibuatnya nak hantaran RM40k cam Juma, alamat tak berbini la aku.

Dan seterusnya, berkenaan tajuk entri aku tu. Aku bukannya maksudkan demam panas, demam campak, demam kura-kura atau buat-buat demam untuk dapat MC tu. Aku nak cakap pasal esok, di mana akan bermulalah episod ‘demam’ Aka*demi Fant*asia 3. Untuk berita rasmi, silalah klik di sini. Maka malam esok, akan bermulalah pertarungan mamat-mamat dan minah-minah tu untuk merebut tempat menjadi pelajar akademi, seterusnya mengguna dan mengimplemen segenap skil, kreativiti dan wat-wat muka sedih untuk meraih perhatian dan simpati daripada seluruh rakyat jelata bumi Ta*nah Me*layu ini untuk mengundi mereka, yang akan memungkinkan mereka memenangi hadiah lumayan musim ini berupa pangsapuri, kereta, wang tunai, pakej percutian dan segala mak-bapak tok-nenek hadiah lagi; di samping keglameran, peluang merakam album dan juga menjadi pelakon filem-filem arahan sutradara masyhur di Malaysia. Tu tak kira lagi peminat kipas-susah-mati yang akan sentiasa mengikuti perkembangan dan menyokong mereka. Semuanya untuk usaha selama 10 minggu. Dah tentu ramai yang nak kan? Tapi kalau aku diberi peluang takde de aku nk gi de…. Alaa..ngaku je laa suara tu sengauuuu….huahaha.

Bagi aku, masa AF*2 dulu, aku tak penah ikut rancangan dia. Mungkin salah satu sebab ialah rumah aku takde As*tro dan mungkin salah satu sebab lagi aku tak minat sangat tengok aktiviti harian diorang tu. Aku minat tengok persembahan aje. Konsert live yg aku tengok pun konsert final kat satu kedai makan di BBB. Lepas tu ada la aku tengok video klip diorg, hasil kreativiti bebudak celik IT kite yg meng’cut’kan scene drp konsert mingguan tu, ditukar format dan diuploadkn kt internet. Maka dapatlah aku menyaksikan keletah Zahi#d, Far%ah, B^ob dan lelain lagi. Memang aku cukup terhibur dengan Zahi#d, dan aku rasa memang dia yang paling layak menang. Cuma yang aku pertikaikan kaedah memilih pemenang tu la.

Aku terkilan la, dan aku teramat tak faham, kenapa orang sanggup menghabiskan duit untuk mengSMS tu? Statistik menunjukkan semasa AF*2, As*tro mencatatkan pendapatan RM7.5 juta daripada undi SMS sahaja! Tu tak kira lagi mesej yg biasa kuar kt kanan skrin masa siaran rancangan tu yg tak diumumkan pendapatannya, untung jualan tiket konsert mingguan, cenderahati, barangan dan sebagainya. Kalau mak-bapak sedara-mara sepupu-sepapat sang pelajar tu aku leh faham lagi, sebab kalau menang, tempias kemewahan tu mungkin akan dirasai bersama. Tapi camana plak dgn orang lain yang sanggup menghabiskan duit gaji, remaja yang sanggup mencuri-curi hantar undi pakai henset mak-bapak, semata-mata untuk memberi kemenangan pada orang yang kalau menang pun bukan dia akan kongsi hadiah tu dan bukan akan bayar balik pada orang yang SMS dia. Habis-habis bagus pun dia akan cakap “Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada mereka yang telah bersusah-payah berkorban mengundi saya, anda semua tetap bertakhta di hati.” Berbaloi ke membelanjakan hasil titik peluh sendiri atau mak bapak untuk memewahkan orang lain tanpa ada sedikitpun pulangannya kepada kita?

Aku tertarik dengan satu artikel keluaran Harian Metro tahun lepas tidak berapa lama selepas kemenangan Zahi#d. Untuk membaca artikel tersebut, klik sini. Komen penulis, kalau mereka yang menghantar SMS dlm rancangan itu sebaliknya mendermakan duit tersebut untuk tabung kanak-kanak bengkak hati, 20-25 nyawa kanak-kanak tersebut yang boleh diselamatkan. Tak perlu kita melihat kanak-kanak seperti Nur Atiqah Najwa dan Safiyyah Khadijah menderita.

Apapun semuanya terpulanglah pada diri sendiri. Aku tulis ni pun mostly utk nasihat diri sendiri. Aku akan enjoy konsert tu bila kuar nnt. Mungkin minat sapa2 yg best. Tapi dah tentu aku takkan menghabiskan duit aku untuk SMS. Baik aku SMS memember aku lagi bagus.

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Cinta Dewa-Dewi

Hujung minggu ni kenduri kawin lagi. Seorang sahabat bernama Dewa. Ye..Dewa, bukannya gelaran yang dia dapat masa sekolah atau nama manja ke apa, MEMANG BAPAK DIA BAGI NAMA DEWA. Adik-beradik dia sume nama dewa-dewi. Dewa Syahrizat, Dewi Juliana, Dewa Shahril, Dewi Laila…. Dia cite time moda-moda dulu, kalau dpt panggilan telefon kt umah slalunya mmg bermasalah sbb kkwn dia ingat DIA SORANG JE KAT UMAH DIA YG NAMA DEWA. Pastu kkwn dia ni plak tak hafal nama belakang dia, cuma tau Dewa aje (adik-beradiknya pun mengalami masalah yg serupa). So slalulah tersalah orang. Pernah skali tu dia layan sorang awek di telefon hampir 1/2 jam sebelum menyedari awek tu sebenarnye peminat abang dia! Kacak dan tampan orangnya, menjadi idaman dan kegilaan gadis-gadis di hayat bujangnya. Tapi satu yang aku suka berkawan dgn dia ni, tak pernah perasan dgn kekacakannya tu. Secara kebetulannya, keturunan dia, setakat adik-beradiknya yg aku kenal, memang lawa-lawa dan hensem-hensem. Kenan keturunan dewa-dewi agaknya.

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Week of Misery

What are the characters of a good leader? What makes some leaders respected while others despised? Different people might have different opinions, but as for my humble view, I think good leaders are those whose words are measured up by their actions. When they say something, you can bet your ass kicked that they’re gonna do it. They’re the ones who deliver. But when they don’t, you know it’s because of the powers that be, not because of their lack of effort, commitment or determination.

I joined a social voluntary program recently. I quote the words that my program coordinator said to my team during the briefing session, “Satu perkara yang sangat penting dan amat saya tekankan adalah ketepatan masa. Saya tidak boleh bertolak-ansur dalam hal ini. Saya tidak akan teragak-agak mengenakan tindakan menyingkirkan mana-mana ahli yang gagal mematuhi peraturan ini. Jadi, pagi esok, saya ndak semua sekali berkumpul di sini untuk sarapan pagi tepat jam 7 29 minit 59 saat. Kemudian kita akan bertolak tepat jam 8 29 minit 59 saat.”

My team slept roughly at about 3 am, and woke up at 6. I slept a lot less, since the program was held at a new place and it’s typical for me to have trouble sleeping in an environment where I’m not used to. One of my team mate couldn’t sleep at all. Most of us were tired from the journey, but we’re determined to be punctual. By 7.25 a.m all my team mates were at the designated place.

So imagine my frustration and anger when the program coordinator was not seen until well past 9!!! I tried to sangka baik, maybe he overslept, or maybe he was somewhere else running more important errands in which I didn’t know of. But it happened 2 days in a row! I wasn’t asking for much. But if he was so strict as to mention even the 59 saat, then I’d expect him to flaunt his butt at the rendezvous point the same time too. 10, 15 even 30 minutes late and still it would have been enough for me since I’m not that punctual kind of person myself. But please la, make an effort dammit!

Isn’t it surprising if he complains “Why don’t I get the respect and obedience I deserve from those under me? Why can’t they follow simple orders?”

Will somebody please hand this guy a mirror?

Mental Note To Self: 1. Never seek to voluntarily become a leader! 2. Respect is earned, not deserved.

Have you ever felt out of place? Being somewhere where nobody wants you around? I had the ‘privilege’ recently, and the feeling? Damn sucks!!! Leaving out the details, let’s just say a friend of mine invited me to his group meeting to aid his team’s project which he thought had not enough workforce. Thinking it was for a friend, I agreed. But it took me some time to realize that in his team, he was the only one who sincerely wanted me around. The others seemed uneasy having me helping them. Of course, the words never come out off their mouths, but the body language tells it all. Their actions clarifies it. Had not it been because of the dignity of the friend who invited me, I would have left his team. Happily. Aku bukannya jenis makhluk yg terhegeh-hegeh nk pegi tolong org yg tak mintak ditolong! Kasik malu muka aku sendiri, buat apa? If they didn’t want me, they could have talked about it politely and I can accept. Takyah memenatkan dan menyusahkan diri aku sendiri kan?

So dear friends, if u need my help, PLEASE ASK. If u ask, I’d be happy to help if I can. Otherwise, I’ll assume that you don’t need it. Jangan tuduh aku sombong plak nanti!

Wonder what the remaining days of the week holds for me.

Pouty

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Aku Yang Bengang Dgn Diri Aku Sendiri

Yaa…hari ini hari memarahi diri aku sendiri. Marah sebab tak buat benda yang aku sepatutnya buat dan buat benda yang aku sepatutnya tak buat. Sudahnya, aku menyusahkan diri aku sendiri. Apasal ah? Cam orang bodoh je. Bengang betul! Apasal kekadang aku rasa semangat aku ni tak cukup kuat? Bila diuji skek je dah rasa nk give-up. Padahal aku tau tu, ujian la yang mematangkan sume manusia kat atas moka bhomi ni. Ni rasa nak mencarut ni. Sabo Ky, sabo, bawak mengucap.

Isnin lepas aku dapat keje part-time kat C*entury Mahk*ota, banquet dept. 7 pagi sampai 12 tgh mlm. 17 jam direct woo… satu rekod kejohanan tu. Tak kisah, I need the extra money. Badan dan otak tak penat mana, cuma kaki jela yang lenguh tak hingat. Maklumlah, keje fizikal, most of the time berdiri aje. Mengingatkan aku kembali kepada memori silam tatkala aku bekerja dekat Equat#orial dulu. So, just nak share my views ttg hotel secara umumnya.

Pertamanya, aku selalu terpikir dulu, knape kat hotel nasi goreng pattaya reganya RM15 dan teh tarik RM5 (harga bergantung pd tmpt ye) padahal kalau pegi kat mana2 kedai makan RM5 tu basically dah boleh makan cukup kenyang dgn air sekali. Adakah kerana rasanya yg maha sedap sehingga menjilat jari dan kuku kaki? Adakah kerana bahan2 yg digunakan sangat tinggi kualitinya? Adakah kerana nasi gorengnya kita boleh tambah 2-3 kali setiap kali habis makan? Tidak, nope, nehi. Tuan-tuan dan puan-puan, jawapannya ialah they charge u for SERVICE. Pengunjung hotel kebanyakannya tak sedar dan selalunya komplen, “Apasal harga makanan kat sini mahal ye dik?” padahal diorang taktau diorang membayar untuk segala-galanya; dari sewa pinggan import tempat letak nasi goreng diorang tu, sewa kusi empuk tpt diorg duduk sambil menjamu selera tu, sehinggalah senyuman dan layanan awek waitress yg cun melecun dan menggoda tu. That’s why they charge so much**.

Keduanya, tentang isu halal haram. Penah pegi restoran makanan Cina atau Jepun kat hotel2? Kalau tanya manager kat situ (yg biasanya Cina atau India) halal ke tak, diorang akan kata halal. Tapi sebenarnya, bagi konteks diorang halal tu sebab takde babi. Kalau ada babi baru haram. Aku penah tanya sorang chef Melayu kat Equat#orial aku dulu, tentang benda ni. Jawapannya, it depends. Kebanyakan masakan jenis Cina dicampur sedikit Chinese Wine sementara beberapa masakan Jepun plak dicampur dgn dua tiga titis ‘sake’ atau Japanese Wine sebagai penambah perisa**. Sushi takde campur wine tapi sos dia yg hitam tu ade. So kalau korang pegi makan Chinese or Japanese food, tak salah kalau kau tanya, “Do u put some wine in your food?”

**Maklumat di atas bukanlah kenyataan rasmi tentang hotel tersebut. Maklumat di sini tak bersandarkan fakta 100% sebab cuma berdasarkan pemberitahuan dari mulut ke mulut pengalaman dan pendapat aku. Harap maklum.

Peringatan Utk Diri Sendiri: Pasni maybe better klau xkeje banquet lagi. Nasib baik function yg aku serve tu function Melayu. Kalau tak, maybe kena serve arak. Eeeee…simpang malaikat 44.

Dahlah tu. Cukuplah aku membebel. Esok petang aku dijadualkan akan bertolak ke Johor Bharu. Ke Karnival Sure Heboh TV3 kat Danga Bay bersama team CH Melaka. Insya-Allah, stay kat KBS utk 3 hari 2 malam. Seingat aku, last aku pegi JB masa Darjah 5. Excited gak ni. So, won’t be blogging till next week (as if anyone cared… hahaha).

Leave a comment

Filed under Uncategorized