Kabel & Duit Kopi

Bila mintak kerja, orang akan tanya, “Kau ada kabel tak kt tmpt tu?”

Bila ko fight utk tender projek, orang akan kata, ” Kalau tak ada kabel kat dalam tu, tak payahlah.”

Ternyata kabel memainkan peranan penting dalam kehidupan sehari-hari masyarakat aku.

Hari itu, kawan aku mintak kerja di sebuah kilang. Dihantarnya resume secara terus ke pejabat HR kompeni tersebut. Petangnya beliau mendapat panggilan telefon dari kakitangan HR tempat itu.

“Encik, sebenarnya banyak permohonan yg pihak kami uruskan. Tapi, kalau encik nak, saya boleh ‘expedite’* proses ni dan arrangekan satu sesi interview untuk encik.  Saya juga boleh bagitau encik soalan2 yg dia akan tanya dalam interview tu nanti. Cuma, encik faham-fahamlah kan….”

Kawan aku tolak. Walaupun dia desperate nak kerja. Walaupun dia boleh je bayar jumlah yg org tu nak. Dia risau. Takut duit kerja tu nanti tak berkat. Aku respek.  Sebab dia pikir panjang.

Ada seorang kawanku pula bekerja sebagai kontraktor kelas F. Dia ini memang jenis yg tidak suka dan tidak pernah menghulur ‘duit kopi’ ni. Aku musykil pada mulanya. Mindset aku telah mengkonklusikan bahawa kalau kau nak berjaya dalam bisnes sebegitu, memang perlu menerapkan budaya ‘menghulur’. Bagaimana dia boleh survive dalam dunia sebegitu? Satu hari aku memberanikan diri bertanya, dan aku terkelu dengan jawapan yg diberikannya,

“Abang percaya bahawa dalam bisnes ni perlu jujur,” katanya.”Dan abg yakin di antara ramai-ramai orang yg membuka tender itu, pasti ada yg juga mencari kontraktor secara telus tanpa mengharapkan imbuhan. Abg saban hari berdoa agar ditemukan dengan yg seperti itu. Dan alhamdulillah, Allah dah temukan abg dgn bbrp org yg begitu.”

Bila kita mencari yang halal dan mengharap padaNya, apalagi yang lebih baik daripada itu?

Persepsinya bagi aku sangat menarik.

Dan mulai itu, persepsi aku juga telah berubah.

*expedite – mempercepatkan

duit kopi – istilah yg kadangkala menggambarkan duit rasuah yg diberikan utk mendapat sesuatu yg baik atau mengelakkan daripada dihukum. 

Advertisements

4 Comments

Filed under Food For Thots

4 responses to “Kabel & Duit Kopi

  1. Arie

    Ya sangat bersetuju…
    When it is time for you to search for jobs people will ask if you have any cable…
    Kabel besar la lagi senang…sure dapat punya kalau yang kecik2 susah laa sket.

  2. Rezeki tu rahsia Tuhan. Kalau niat dan cara kita betul dan lurus, InsyaAllah pasti ada jalannya.

  3. Food for thought indeed.
    Kadang2 kita tak fikir panjang tentang soal berkat tu…yang mungkin kita tak nampak dan rasa sekarang.

  4. zakzak

    aku pun ingat camtu gak kalu jadi kontraktor nih…
    terima kasih tulis entri nih.

    alhamdulillah dapat satu pengajaran bagus harini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s