I Have Moved

I have moved to a new blog. This blog will no longer be updated.

To visit my new blog, click here.

Leave a comment

Filed under Berita Semasa

Protected: Keputusan Terbaik 2

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Enter your password to view comments.

Filed under Uncategorized

Kabel & Duit Kopi

Bila mintak kerja, orang akan tanya, “Kau ada kabel tak kt tmpt tu?”

Bila ko fight utk tender projek, orang akan kata, ” Kalau tak ada kabel kat dalam tu, tak payahlah.”

Ternyata kabel memainkan peranan penting dalam kehidupan sehari-hari masyarakat aku.

Hari itu, kawan aku mintak kerja di sebuah kilang. Dihantarnya resume secara terus ke pejabat HR kompeni tersebut. Petangnya beliau mendapat panggilan telefon dari kakitangan HR tempat itu.

“Encik, sebenarnya banyak permohonan yg pihak kami uruskan. Tapi, kalau encik nak, saya boleh ‘expedite’* proses ni dan arrangekan satu sesi interview untuk encik.  Saya juga boleh bagitau encik soalan2 yg dia akan tanya dalam interview tu nanti. Cuma, encik faham-fahamlah kan….”

Kawan aku tolak. Walaupun dia desperate nak kerja. Walaupun dia boleh je bayar jumlah yg org tu nak. Dia risau. Takut duit kerja tu nanti tak berkat. Aku respek.  Sebab dia pikir panjang.

Ada seorang kawanku pula bekerja sebagai kontraktor kelas F. Dia ini memang jenis yg tidak suka dan tidak pernah menghulur ‘duit kopi’ ni. Aku musykil pada mulanya. Mindset aku telah mengkonklusikan bahawa kalau kau nak berjaya dalam bisnes sebegitu, memang perlu menerapkan budaya ‘menghulur’. Bagaimana dia boleh survive dalam dunia sebegitu? Satu hari aku memberanikan diri bertanya, dan aku terkelu dengan jawapan yg diberikannya,

“Abang percaya bahawa dalam bisnes ni perlu jujur,” katanya.”Dan abg yakin di antara ramai-ramai orang yg membuka tender itu, pasti ada yg juga mencari kontraktor secara telus tanpa mengharapkan imbuhan. Abg saban hari berdoa agar ditemukan dengan yg seperti itu. Dan alhamdulillah, Allah dah temukan abg dgn bbrp org yg begitu.”

Bila kita mencari yang halal dan mengharap padaNya, apalagi yang lebih baik daripada itu?

Persepsinya bagi aku sangat menarik.

Dan mulai itu, persepsi aku juga telah berubah.

*expedite – mempercepatkan

duit kopi – istilah yg kadangkala menggambarkan duit rasuah yg diberikan utk mendapat sesuatu yg baik atau mengelakkan daripada dihukum. 

4 Comments

Filed under Food For Thots

Protected: Keputusan Terbaik

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Enter your password to view comments.

Filed under Emotions

Skeptik

                                   “Never trust anybody 100%”

Itulah kata-kata yang pernah diungkapkan oleh mantan awekku sewaktu kami berdating beberapa kurun yang lalu.

“Walaupun aku R?”

“Walaupun kau.”

Ketika itu aku kecil hati dan marah pada dia. Kenapa pulak dia tak mahu percaya pada aku sedangkan aku ni pakwe yang tulus ikhlas menyayangi dia? Aku fikir. Waktu itu.

Tapi perjalanan detik waktu membawa bersama kematangan dalam diri, bibit demi bibit. Lama selepas itu barulah aku sedar, kata-katanya itu memang benar. Orang kata kalau couple atau pasangan itu sebaya, selalunya yg perempuan itu akan lebih matang. Betullah tu.

Apa perasaan yg akan dirasa bila kau amanahkan seseorang dengan rahsia atau masalah kau kerana kau percaya padanya dengan harapan agar dia tidak menceritakannya pada orang lain tapi rupa-rupanya dia mengkhianati amanah itu. Aku pernah merasainya. Sakit hati, kecewa, malu, tertekan. Semuanya aku alami. Harapkan pagar, pagar tak boleh harap.

Dunia terlalu cepat berubah dan kita sebagai manusia pun begitu. Orang yang bersahabat baik dan sangat akrab hari ini mungkin akan menjadi seteru ketat esok. Pasangan yang berkahwin hari ini belum tentu esok lusa akan bersama lagi. Anak murid yang taat setia sekarang ini barangkali akan durhaka kemudian nanti. Semua ini siapa yang tahu? Hanya Dia…..

Lalu aku pun mengambil pendekatan berjaga-jaga. Perkara-perkara berat dan sulit yang aku rancang dan fikirkan jarang aku ceritakan pada orang lain kecuali apabila perlu dan pada yang patut tahu. Perasaan dan masalah aku juga begitu. Lantas ada sahabat yang melabel aku sebagai ‘misterius’ kerana sikapku. Biarkan. Aku suka dianggap begitu. Hidup ini bagaikan permainan catur, kalau orang dah tahu apa langkah kau, lebih tinggilah kebarangkalian untuk kau kalah.

Dan banyak kali juga, aku mendengar ayat2 sebegini,

“Eh, kau tau sebenarnya si Z tu dah kahwin senyap2.”

“Y dan X tu couple dah teruk woo..Bukan setakat pegang tangan je, pegang ….”

“Kau tau W tu memang malas kerja. Tengoklah, hari ni tak masuk. Dah 2 minggu asyik mengular je.”

Berapa ramai antara kita yang apabila mendengar satu cerita yang belum sahih, menyiasatnya dahulu sebelum membuat keputusan mengiya atau menidakkan? Dan berapa ramai pula yang lekas-lekas nak percaya tanpa usul periksa?

Sebab itu aku skeptik apabila mendengar cerita dan berita yg kabur sumbernya. Aku skeptik apabila mendengar manusia pernah mendarat di bulan. Aku skeptik apabila orang kata kalau kau tak forwardkan email ini kau akan ditimpa malapetaka dalm 2-3 hari. Aku skeptik apabila orang berkempen jualan langsung, yang kalau aku menyertainya boleh mendapat keuntungan beribu-raban ringgit. Aku skeptik apabila harga tol naik disebabkan kos pengangkutan semasa yang turut naik sama. Aku skeptik apabila gula habis. Aku skeptik apabila Datuk K berkata Siti bukan punca perceraiannya.

Berikanlah bukti untuk aku percaya.

7 Comments

Filed under Apa-Apa Aje, Emotions

My Brother in Heaven

I have a brother in heaven.

He died inside my mother’s womb due to some pregnancy complication this month, 29 years ago. Just a few days before he was scheduled to be born.

Whenever mum tells her children about our abang long, we cannot help but notice the sad emotion that encompasses her. My mother is a strong woman and she accepted that it was God’s will obediently. But I know deep inside that if there was anything she could do to save him, she would have, even at the price of her own life.

I went through my life being the eldest son, carrying the responsibilities and hope of my parents. But even then, my family still called me angah, in rememberance of my along; eventhough he was never born. I try to be a good example to my smaller siblings, though I stutter and stumble a lot along the way. Somehow, I felt as if I am not meant to be the eldest. And I cannot help but wonder, how would my life be if I had an elder brother? I imagined him being somebody I can turn to. Someone I can ask for advice. Someone who can guide me when my life’s choices goes astray.

My sister once dreamt of him.

“Muka dan bentuk badan along memang sama macam angah”, my sister said. “Cuma dia rendah dan berisi sikit.”

Maybe it’s just a dream. But I wonder.

And whenever I think about him I am neither worried nor sad , because I know he is happy up there.

1 Comment

Filed under Emotions

Mencari Masa Berblog

Ruang meja di bilik pejabat aku berserabut. Macam-macam kerja perlu dibereskan. Kertas berserakan menutupi ruang meja, dengan nota kuliahnya, tutorialnya, labnya, surat-surat rasminya. Alat tulis pun tertindih di bawah timbunan kertas. Bila nak mencari pen, stapler, kalkulator, jenuh nak kena menyelak kertas-kertas tu. Dan acapkali, aku akan lost, kertas yang aku nak guna tak jumpa. Oh sungguhlah tak organizenya aku ini. Bukan aku tak cuba, adalah 2-3 kali aku akan kemas meja bila tiba waktu balik kerja. Tapi bertahannya tak lama. Esok paginya, habis berterabur balik. Ok, since aku memang helpless bab kemas-mengemas ni, nampaknya aku mesti masukkan ciri pandai mengemas dalam kriteria pemilihan isteri aku nanti.

Aku cerita ini bukan aku nak bagitau orang aku rajin. Oh tidak. Ini semua tanggungjawab yang diamanahkan. Nak tak nak aku kena buat. Kadang-kadang workload yang diberi tak sepadan dengan jumlah masa yang aku ada. Tapi silap aku juga. Suka buat kerja last minit. Bila dah dekat dengan dateline barulah menggelabah terkena simptom tidur-malam-tak-lena-sebab-esok-dah -tau-nak-kena-jumpa-timbalan-dekan-present-laporan.Tapi sebenarnya aku suka dengan tekanan ini. Otak aku berfungsi lebih baik dan lancar bila ada stress. Kerja akan siap bila rasa ada rasa cuak dan takut. Tapi kalau stress yg keterlaluan aku rasa aku breakdown juga. Maka itulah aku tidak dapat berblog selalu lagi seperti dulu. Alaa..macamla ramai sgt org baca pun kan? Tapi takpe.

Kebanyakan kerja deadlinenya minggu ini. Mudah-mudahan aku dapat setelkan semuanya. Nanti minggu depan, aku akan boleh melayari lebih banyak blog dan menuis entri. Tidak seperti waktu sekarang ini.

7 Comments

Filed under Berita Semasa