Category Archives: Berita Semasa

I Have Moved

I have moved to a new blog. This blog will no longer be updated.

To visit my new blog, click here.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Berita Semasa

Mencari Masa Berblog

Ruang meja di bilik pejabat aku berserabut. Macam-macam kerja perlu dibereskan. Kertas berserakan menutupi ruang meja, dengan nota kuliahnya, tutorialnya, labnya, surat-surat rasminya. Alat tulis pun tertindih di bawah timbunan kertas. Bila nak mencari pen, stapler, kalkulator, jenuh nak kena menyelak kertas-kertas tu. Dan acapkali, aku akan lost, kertas yang aku nak guna tak jumpa. Oh sungguhlah tak organizenya aku ini. Bukan aku tak cuba, adalah 2-3 kali aku akan kemas meja bila tiba waktu balik kerja. Tapi bertahannya tak lama. Esok paginya, habis berterabur balik. Ok, since aku memang helpless bab kemas-mengemas ni, nampaknya aku mesti masukkan ciri pandai mengemas dalam kriteria pemilihan isteri aku nanti.

Aku cerita ini bukan aku nak bagitau orang aku rajin. Oh tidak. Ini semua tanggungjawab yang diamanahkan. Nak tak nak aku kena buat. Kadang-kadang workload yang diberi tak sepadan dengan jumlah masa yang aku ada. Tapi silap aku juga. Suka buat kerja last minit. Bila dah dekat dengan dateline barulah menggelabah terkena simptom tidur-malam-tak-lena-sebab-esok-dah -tau-nak-kena-jumpa-timbalan-dekan-present-laporan.Tapi sebenarnya aku suka dengan tekanan ini. Otak aku berfungsi lebih baik dan lancar bila ada stress. Kerja akan siap bila rasa ada rasa cuak dan takut. Tapi kalau stress yg keterlaluan aku rasa aku breakdown juga. Maka itulah aku tidak dapat berblog selalu lagi seperti dulu. Alaa..macamla ramai sgt org baca pun kan? Tapi takpe.

Kebanyakan kerja deadlinenya minggu ini. Mudah-mudahan aku dapat setelkan semuanya. Nanti minggu depan, aku akan boleh melayari lebih banyak blog dan menuis entri. Tidak seperti waktu sekarang ini.

7 Comments

Filed under Berita Semasa

Kehidupan Yang Terkini

Sudah hampir 2 bulan aku bergelar tutor. Alhamdulillah, setakat ini segalanya berjalan dengan baik sekali. Banyak juga amanah yang telah dipertanggungjawabkan. Dengan projek dan assignment yang perlu dibereskan, subjek yang harus dipelajari, makmal semester khas yang perlu dipantau, kadang-kadang rasa tak menang tangan nak menyelesaikan semuanya. Dan banyak pula lagi amanah yang aku jangka akan menyusul nanti.

Tahun hadapan aku akan mengendali makmal penjanaan dan penghantaran kuasa untuk pelajar tahun 3. Wah, cabaran yang cukup hebat! Terpaksalah aku menghafaz dan mengkaji segala manual peralatan yang akan digunakan, yang malangnya belum satupun aku sentuh. Takpe, ada sebulan lagi sebelum semester baru bermula. Sempat kot. Asalkan aku tak terlampau berfoya-foya, rasanya semua itu boleh aku selesaikan.

Selain itu, aku dalam proses memohon tempat untuk melanjutkan pelajaran di peringkat sarjana. Polisi di tempatku buat masa ini adalah menggalakkan tutor menyambung pengajian di luar negara. Aku setakat ini tiada masalah dengan polisi itu kerana aku belum terikat dan mengikat diri dengan sesiapa. Lainlah dengan sahabatku yang sudah berkahwin, masalah juga, terutama apabila pasangan mereka juga bekerja. Nak pergi takut tak mampu menanggung rindu, nak stay jawatan pula tak dapat disahkan. Australia? UK? German? Holland? Sweden? Entahlah, tengoklah rezekiku di mana nanti. Rasa teruja juga. Maklumlah, sudah lama mengidam untuk naik kapalterbang. Tentu banyak pengalaman dapat dikutip bila merantau ke negara orang.

5 Comments

Filed under Berita Semasa

Im Berpindah Rumah

Rumah virtual aku di blogspot tidak dapat diakses dari ofis. Hanya boleh membaca sahaja. Untuk mem'publish' entry tidak boleh. Asyik-asyik connection fail. Walhal di ofislah sahaja tempat yang paling ideal untuk aku melayari internet. Di rumah sewaku tidak ada Streamyx. Sudah tentulah, kerana talian telefon pun tidak ada! Lalu, apa lagi yang harus aku lakukan, pindah rumah saja (rumah virtual bukan rumah sewa).

Rumahku yang baru ini kiranya bagus juga. Dekorasinya menarik. Layoutnya kemas, tersusun dan user-friendly. Terdapat beberapa extra features yang aku suka. Cuma di WordPress ini aku tak boleh edit html page. Kenalah pakai template yang disediakan saja.

2 Comments

Filed under Berita Semasa